Skuffende budsjett for studenter
Den rød-grønne regjeringen har lagt fram sitt forslag til statsbudsjett for 2006. Les hvordan Studentene landsforbund (StL) oppsummerer punktene som berører deg som student.
INGEN ØKNING I LÅN OG STIPEND
Regjeringen Stoltenberg IIs budsjettforslag som ble lagt fram 10. nov hadde få lyspunkter å komme med for studentene. Regjeringspartene som i sin regjeringsplattform stadfester at de skal "sikre en studiefinansiering som gjør det mulig å studere på heltid" viser ingen tegn til handling i sitt første statsbudsjett. Regjeringen viderefører Bondevik-regjeringens forsiktige økning på 140 kroner pr. måned. StL hadde håpet at etterslepet grunnet manglende regulering fra 2002 hadde blitt fulgt opp i dette budsjettet, men må konstantere at økningen lar vente på seg.
INGEN VILJE TIL Ã… GJENREISE REISESTIPENDET
Reisestipendet ble halvert i fjor. Hvis regjeringen ønsker at man skal kunne studere hvor man vil i landet, og legge til rette for en desentralisert utdanning, må studentene få en tilfredsstillende støtte til reise til og fra studiestedet.
FORTSATT DISKRIMINERING AV STUDENTER
StL har lenge vært imot den gjeldende ordningen hvor studenter over 30 år ikke har krav på studentrabatt på lokal kollektivtrafikk. Det ser ikke ut til at den sittende regjeringen ønsker å avskaffe diskrimineringen. Studenter over 30 år teller nærmere 1/3 av studentmassen, og det er ingenting som tyder på at studenter over 30 år har bedre råd enn sine yngre kolleger.
FORTSATT KUTT I STUDENTBARNEHAGENE
Bondevikregjeringen foreslo å kutte 20 millioner fra velferdssektoren for studentene. Dette kuttet blir opprettholdt av Stoltenbergregjeringen, og vil føre til dyrere studentbarnehageplasser. - Regjeringens satsning på maksprispolitikken er ikke god nok for studenter med særlig lav inntekt. For studenter i Oslo utgjør den foreslåtte maksprisen en ekstrautgift på 19.200 kr i året i forhold til dagens studentsatser i SiO, noe som er en vesentlig sum for studentforeldre med lav inntekt. Dette kuttet rammer derfor studentforeldre hardt, skriver Velferdstinget i Oslo i en pressemelding
10 MILLIONER MER TIL STUDENTBOLIGER
Stoltenbergregjeringen har bevilget 10 millioner mer til studentboliger. Fra før har Bondevikregjeringen lagt inn 124 millioner til bygging av studentboliger. Ved en fordeling som for 2005 vil det for neste år bli bygget i overkant av 350 boliger. Dette er langt fra lovnadene regjeringspartiene kom med i valgkampen, der de lovte 1000 nye studentboliger i året.
ØKTE TILSKUDD TIL DESENTRALISERT UTDANNING
Regjeringen foreslår 20 millioner til fremming av desentralisert utdanning. Det særskilte tilskuddet til desentralisering som ble tatt bort i budsjettet for 2005 gjeninnføres dermed. Dette er svært positivt for utdanningstilbudet i distriktene.
EN LITEN SEIER FOR HØGSKOLENE
Regjeringen har halvert midlene som skal tildeles etter resultatoppnåelse (RBO-midlene). Dette er en gledens dag for de statlige og private høgskolene og Universitetet i Stavanger. Dette fordi disse institusjonene ikke har lang og bred forskningstradisjon og dermed ikke kunne kjempet om disse midlene i like stor grad som de gamle universitetene. Mindre av totalbevilgningene blir resultatbasert og mer blir basisbasert. Den nye regjeringa har dermed fulgt anbefalingene fra sektoren om en smidig innlemming av den nye modellen for tildeling.
MER MIDLER TIL LIVSLANG LÆRING
Bondevik II-regjeringen foreslo å bevilge midler til et nytt program (program for basiskompetanse i arbeidslivet) som har som mål å heve grunnleggende ferdigheter blant voksne. Regjeringen foreslår å øke denne bevilgningen med 9,8 mill. kroner. Samlet beløp til dette programmet blir da 24,5 mill. kroner. Opplæringen skal, så langt det er mulig, gis i kombinasjon med arbeid. Dette er et prosjekt som er i tråd med StLs politikk på livslang læring.
11. november 2005 10:21